2011. október 8., szombat

Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel




Francia divattervező, a Chanel divatház alapítója, a 20. század első fele divatjának egyik legmeghatározóbb személye.
Tartós divattá tette a rövid szoknyát, a „kis fekete ruhát”, a csillogó kosztümékszereket és mindenekelőtt a világ legünnepeltebb parfümjét, a Chanel N°5 – öt. Hosszú élete során botrányos szerelmi ügyei számos pletyka forrásául szolgáltak. Abban az időben például, amikor táncosnő volt egy vichyi mulatóban, egy huszártiszttel állt össze. Később viszonyt folytatott a tehetős westminsteri herceggel, aki segítette abban, hogy megnyissa első divatházát. Legtöbbet vitatott szerelmi viszonyát egy fiatal német katonatiszttel folytatta Párizs megszállása idején. A kapcsolat miatt a második világháború végén kollaborációval vádolták meg. Sikerült viszonylag ép bőrrel megúsznia, védekezésképp szerelemre hivatkozott. Chanel sok történetet kitalált életéről, és számos tényt eltúlzott, de a valóság néha izgalmasabbnak bizonyult, mint a fantázia.



Demokratikus parfüm

A Chanel N°5 forradalmasította a parfümök világát, és ma is az egyik legünnepeltebb illat. Pompás frissessége mellett a természetes illatok ódivatúnak és igen költségesnek tűntek. Az első "demokratikus" parfümöt a hölgyek világszerte imádták, és még a szerényebb körülmények közt élők is megengedhették maguknak. Ma a világon már szinte minden parfümkészítő aldehideket használ. A második világháború alatt Chanel kénytelen volt bezárni divatházát, de az 50–es évek közepén újra megnyitotta, és ismét diadalmaskodott.
  


A tervezés új korszaka

Akkoriban Chanelt és ruháit merésznek tartották: a fűzőt félredobta, haját fiúsan rövidre vágatta, férfinadrágot viselt, és hagyta, hogy a nap lebarnítsa bőrét. Vásárlói imádták ruháinak egyszerűségét és eleganciáját, ami éles ellentétben állt a kor komplikált és kényelmetlen öltözködésével. A divatlapok kezdtek rá felfigyelni, és Chanel jellegzetes dzsörzé kosztümjei – kardigánszerű felsőrészükkel – divathóborttá váltak Párizsban. A 20-as és 30-as évek alatt rukkolt elő a "kis fekete ruhával", a hosszú hamis gyöngyfüzér kosztümékszerekkel, továbbá a strasszból, gyémántból, rubinból készült karperecekkel és melltűkkel. Női ruháihoz olyan anyagot választott, mint a tweed és a gabardin, amelyek addig a férfiaknak voltak fenntartva.



Merem állítani, hogy ennek a nőnek sok mindent köszönhetünk. Meghatározta a nők kényelmes, közben elegáns divatját. És számos új praktikát, ruhát mutatott nekünk, amit még ma is használhatnánk. És ő neki hála futott be a Chanel márka, amivel most is rengeteg jó ruhát, ékszert, cipőt, táskát és sorolhatnám még, hogy miket szerezhetünk be. Számos híres színész/énekesnő a reklám arca, például a Gossip Girl sztárja, Blake Lively.  
Szóval szerintem, ha valaki megemlíti a Chanel márkát, akkor nincs olyan ember, aki ne vágyna egy gyönyörű fekete, rövid szoknya iránt, vagy egy gyémántkövekkel kirakott, ezüst karkötő iránt. 

xoxo. ashley.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése